De koning komt

Volgens mij is er sinds Alexander de Grote geen koning meer op Lesvos geweest. Wel een koningin: Sofia van Spanje kwam in 2008 even onofficieel Molyvos binnengewipt om te shoppen. De Byzantijnse keizerin Irene werd naar het eiland verbannen en stierf er in 803, en de Amerikaanse ex-president Bush senior hing er graag de toerist uit. Maar nu komt er een echte koning.

In de oudheid waren er heel wat koninkrijken op Lesvos. De oerkoning was de mythologische Makaras, een van de vijf zonen van de zon en godin Rhodos. Gedreven door jaloezie vermoordden de broers de meest intelligente telg, waarna ze hun woonplaats Rhodos moesten ontvluchten. Zo kwam Makaras op Lesvos, waar hij zijn koninkrijk stichtte en net zoveel steden bouwde als dat hij kinderen kreeg: Erèsos voor zijn zoon en Mythimna, Mytilini, Pyrrha, Issa en Arisvi voor zijn dochters.

Dan was er ene Epopeus. Deze koning van Lesvos was ook al geen lichtend voorbeeld voor het volk: hij deed het met zijn dochter Nyctimene, die pas toen het te laat was merkte dat ze het bed met haar vader deelde. Hierop schrok ze zo, dat ze het bos invluchtte, waar de godin Minerva haar uit medelijden veranderde in een uil.

En er was de arme koning Peisidikis van Mithymna. Zijn dochter werd zo hopeloos verliefd op Achilles toen hij voor de poorten van het stadje stond te trappelen om het in te nemen, dat ze hem stiekem de sleutel van de stadspoort gaf en de Trojaanse held zonder moeite Mithymna in kon wandelen. Achilles bedankte haar niet eens: als straf voor haar verraad werd ze van de stadsmuren in zee gegooid.

Er waren meer van die koningen, maar in 88 v.Chr. maakten de Romeinen korte metten met de koninkrijken op het eiland. Later overmeesterden barbaren Lesvos, geen gekroond persoon waardig, en zelfs de leden van de Gattilusio familie die het eiland regeerden van 1355 tot 1462, waren eerder kapers dan koningen. De Byzantijnen hadden keizers en de Ottomanen sultans op geborduurde sloffen, allen te machtig voor een bezoek aan het armzalige Lesvos.Er bestaat er een foto uit 1913 waarop een groepje hoge militairen aankomt in de haven van Mytilini, toen het eiland net bevrijd was, maar het is niet zeker of dat werd aangevoerd door de toenmalige koning Konstantinos I.

Nu is het zelfs een koningspáár dat komt: koning Willem-Alexander en koningin Máxima, uitgenodigd door de president van Griekenland, Katerina Sakellaropoulou. Willem-Alexander en Máxima werken eerst twee dagen een druk programma in Athene af en strijken vervolgens voor één dag (18 maart) op het eiland neer.

Sinds de vluchtelingencrisis in 2015 is Lesvos gewend om beroemdheden zoals filmster Susan Sarandon en kunstenaar Ai Wei Wei te ontvangen.Paus Francis kwam afgelopen december zelfs voor de tweede maal naar het eiland. Al die hotemetoten kwamen voor de vluchtelingen en de NGO’s. Willem-Alexander en Máxima komen echter niet uitsluitend voor dat hot item: in de middag zullen ze een bezoek brengen aan de Aegeïsche universiteit, waar het thema duurzaamheid en innovatie zal zijn.

Ik had Willem-Alexander en Máxima graag een dag op sleeptouw willen nemen in een jeep, de bergen in met watervallen, mysterieuze valleien en schitterende uitzichten over het eiland, langs duizenden bloemen die de komende maand het eiland zullen sieren, zoals wilde orchideeën. Ik zou ze meenemen naar een taverne aan de blauwe zee waar de vis zo uit het water komt gesprongen en de groenten uit eigen tuin afkomstig zijn, en ik had ze langs de zoutmeren gevoerd om roze flamingo’s te laten zien en andere vogels waarvoor het eiland beroemd is.

Maar ik zou ze ook wegens Europese regels gesloten heetwaterbronnen laten zien en langs vanwege de crisis verlaten hotels en restaurants rijden. Ik had ze in een van de vele pittoreske haventjes de houten vissersbootjes laten tellen, die gedoemd zijn voorgoed te verdwijnen, alweer door toedoen van dat vermaledijde Europa, en ik had ze in Skala Erèsoe kennis laten maken met betogers tegen een hotel op het strand.

Ik had ze ook graag de nieuwste sensationele vondsten van versteende bomen laten zien. Want Lesvos heeft oneindig veel meer dan vluchtelingen. Maar helaas is een staatsbezoek geen vakantie: het koningspaar zal vooral de minder mooie kanten van het eiland aandacht moeten geven, en het is al heel wat dat ze ook de universiteit zullen bezoeken, waar aan de toekomst wordt gewerkt. Hopelijk zal hun gastvrouw hen tussendoor kunnen vertellen over het andere Lesvos, waar het leven geruisloos verdergaat als in een koninklijk paradijs.