De barometer op tilt

Er waait een nieuwe wind door Griekenland die het merendeel van de bevolking hoop heeft gegeven. Het stof dat hij doet opwaaien en zich verspreidt over heel Europa, is als het zand uit de Afrikaanse Sahara dat een week later mee is gelift met de zware zuiderstorm die het land op vele plekken teisterde. Athene was gehuld in een rode, stoffige mistwolk en ook op Lesvos was de zon gesluierd door een soort mist, bestaande uit fijn woestijnzand en -stof, dat voortgestuwd door felle windvlagen ook Turkije belaagde.

Over de nieuwe Griekse regering en haar leider ‘sexy Alexi’ – zoals wij de nieuwe premier van Griekenland noemen – staan de kranten vol, dus daar hoef ik niet over te schrijven, behalve dan dat veel Grieken opeens weer een beetje in het leven durven te geloven, ondanks het slechte weer, dat grijs is en heel nat. De zomer lijkt net zo ver als de onderhandelingen in Europa die tot een oplossing zullen leiden.

Reeds in december hadden we ijskou en sneeuw te verduren en een maand later kregen we warm weer gepresenteerd, maar met een overvloedige saus aan regen. Afgelopen dagen kregen we een keiharde zuiderstorm uit de Sahara voor de kiezen, die menige boom, raam en wat al dan niet heeft doen sneuvelen. Als kers op de taart draaide de wind naar west om de stormdagen af te sluiten, wat de schade alleen maar heeft doen toenemen.

Het is niet vaak dat Lesvos zo’n zware storm over zich heen krijgt. Wilt u zien hoe uw vakantie-eiland eruit ziet in de winter? In Skala Kalloni leek de baai wel een woedende oceaan, in Mytilini bleven op maandag de lagere scholen dicht wegens de harde wind, het woestijnzand dat overal inkroop en de golven die over de kade sloegen. Bij Plomari viel een boom over de elektriciteitsbedrading, zodat een groot deel van het stadje 12 uur lang zonder stroom kwam te zitten. Hier in het noorden hadden we een soort knipperstroom: telkens zakte het weg en was je voorbereid op totale duisternis, maar dan kwam de stroom toch weer terug. Ik neem aan dat dit harde oefeningen waren voor alle elektrische apparatuur; geen wonder dat de meeste apparaten hier geen lang leven is beschoren.

In Eftaloe, waar de schade aan de boulevard beperkt bleef tot een grote tamarisk aan het strand die te water ging (wel grote schade aan diverse boerderijtjes, zoals overal op het eiland), werd echter in de laatste nacht van de storm het halve strand op straat gedeponeerd, en de rivier die voorheen (sinds de regen) over de straat kabbelde naar zee, was nu in een heuse kolkende watermassa veranderd, waar ik zelfs met mijn kaplaarzen niet doorheen durfde te waden.

Terwijl de stofstorm door het land raasde, verscheen op internet een bericht over 15 straatjes in de wereld met de mooiste begroeiing (Bored Panda): als nummer één wordt de agora van Molyvos gepresenteerd, waar een blauweregen (Wisteria floribunda) overheen groeit, die de straat in een paarse tunnel verandert als hij in bloei staat tijdens het voorjaar.

Enige jaren geleden was er nog paniek, toen bleek dat deze reusachtige klimplant ziek was. En ook al stond ze er afgelopen weekend met haar verregende takken in de storm een beetje sneu bij, ik weet zeker dat ze over enkele maanden haar zoet geurende bloementooi weer zal openbaren, omdat de omringende bewoners er alles aan hebben gedaan om deze slingerplant weer gezond te maken.

De ‘boulevard’ van Eftaloe werd jaren geleden ernstig beschadigd door een westerstorm en is nooit gerepareerd. Ik vind het wel prima zo, want de snelheidsmaniakken moeten zich inhouden, willen ze niet in zee belanden. Maar het geeft wel aan hoe diep de crisis zich in het land heeft gevreten, en het is de vraag of het de nieuwe regering gaat lukken hier verandering in te brengen.

Feit is dat deze eerste maand van het nieuwe jaar als een storm over het land trok: eerst een politieke aardverschuiving en vervolgens een echte vliegende storm die het land bedekte onder een laagje Afrika. De stormschade is aanzienlijk, soms zelfs niet te repareren, zoals de historische boogbrug van Plaka in Epirus, die door de zware regenval uit elkaar viel en waarvan de brokstukken werden meegevoerd door de rivier. Maar dankzij de politieke storm zullen de meeste Grieken hun schouders ophalen en blijmoedig de ramen gaan lappen om het stof en de crisis weg te wassen. De historische maand januari van 2015 kon niet meer stuk, welke storm dan ook zand erover wilde strooien. Wanneer de blauweregen de agora van Molyvos met haar bloemen tooit, zal daar niet meer worden geklaagd maar zullen er plannen worden gesmeed voor een nieuw Griekenland.