In deze onzekere tijden zijn het vooral de media die onrust stoken. Ze hebben het alleen over de donkere wolken die zich samenpakken boven Europa, en vooral boven Griekenland. De ene na de andere specialist wordt erbij geroepen om te vertellen wat goed voor Griekenland is, zodat we iedere dag weer een ander scenario krijgen te horen. Financiële experts rekenen uit wat het voor ieders portemonnee zou betekenen als Griekenland failliet gaat, maar verzuimen de Griekse geldbeurs te noemen.
Het Griekse volk dat is misleid door zijn politici – die weer zijn misleid door internationale banken – kreeg een enorme Europese slagroomtaart voorgeschoteld en heeft ervan gegeten, maar krijgt nu op zijn bordje dat ze nooit van die taart had mogen snoepen. Het Griekse volk, afgeschilderd in de pers als luilakken en profiteurs, is murw geslagen door alle kritiek, bedrog en bezuinigingen en hebben hun geloof in zowel eigen land als in Europa verloren.
Ik ga niet verder in op deze trieste tijden, omdat alle media hun zegje er al over doen. Ik kijk liever verder dan de crisis en ik denk dat het beter is om de blik niet naar beneden te richten, maar ver weg, naar nieuwe horizonten.
Want Griekenland heeft genoeg potentieel om weer een gezonde lidstaat van Europa te worden. Het land is één grote, groene energiebom: zon, wind en thermale bronnen en iedereen weet dat daar de toekomst ligt. Dan is er nog één product dat in dit land een beetje vergeten is, en wat dus niet figureert op de lijst van bekende exportproducten zoals feta, ouzo en olijfolie.
Het succesverhaal van sieraden-straatverkoper Paul Efmorfidis begon jaren geleden op een dag in Athene met een Nederlander die aan Efmorfidis vroeg waar hij een matras kon kopen. Vorig jaar opende Paul Ermorfidis zijn zoveelste winkel, ditmaal in Mercer Street, Soho, in New York: Coco-Mat verkoopt matrassen die onder andere gevuld worden met zeewier en is zo succesvol dat het winkels verspreid over de hele wereld heeft. https://www.coco-mat.com/int_en/
Gewend aan zandstranden, vond ik stranden bezaaid met zeewier helemaal niks. Toch heb ik geleerd dat die hopen zeewier een heerlijk zachte ondergrond vormen, wanneer je je uitstrekt onder de zon. Daarom kan ik me heel goed voorstellen dat een matras met zeewier je ook fantastisch kan doen slapen, want zeewier is niet alleen zacht, maar is ook uiterst gezond.
Azië kent het grootste culinaire gebruik van zeewier, waar in meerdere landen verschillende soorten zeewier als een delicatesse worden geserveerd, in de vorm van salades of in combinatie met vis. Recentelijk werd de Thaise tiener Chen Jingwen met zijn bedrijfje Tao Kae Noi miljonair door nori-snacks te produceren, die in korte tijd razend populair werden.
In Europa is zeewierconsumptie nog niet zo populair. De oude Grieken, net zoals de Romeinen, gebruikten zeewier in medicijnen en dierenvoedsel. De Ieren oogstten ook zeewier voor dierenvoedsel, maar vooral voor mest. Zeewier wordt nog steeds voornamelijk voor deze doeleinden verzameld en ook gekweekt, maar enkele koks voorspellen dat zeewier een nieuwe culinaire trend gaat worden in Europa en zeewier wordt dan ook in steeds meer winkels in Nederland verkocht.
In de Griekse winkels is zeewier echter nog een onbekend fenomeen, terwijl het toch bij de meeste Grieken in de ‘achtertuin’ groeit. Ook de Thalasso-instituten zijn hier relatief onbekend. Thalassotherapie is gebaseerd op allerlei zeewierkuren, van zeewierbaden tot zeewiermaskers.
Zeewier, dat onder andere veel jodium bevat, draagt bij tot de verzachting van de huid, tot vernieuwing van cellen, tot een snellere stofwisseling en lost vetten op, zodat er ook mee wordt geadverteerd om af te vallen.
Ook hier op het eiland ligt het zeewier voor het oprapen. Sommige mensen gebruiken het al als mest: ze oogsten het in de herfst, laten er enkele winterse buien overheen gaan zodat het zout wegspoelt en in het voorjaar heb je prima tuinmest. Ikzelf heb me voorgenomen om zelf zeewierbaden te maken: waarom zou ik daarvoor naar een kuuroord moeten gaan? Ik stap gewoon in een heet bad met zeewier, laad wat zeewier op mijn gezicht als een masker en hoop zo dat al die gezonde zeewierstoffen diep in mijn poriën zullen dringen.
Nu de temperatuur weer de hoogte in gaat, vlij ik me ook elke dag een uurtje neer op een gratis zeewierbed aan zee. Rest mij nog om zeewiersnacks te produceren. Hiervoor is waarschijnlijk wel enige studie vereist, want ik neem aan dat je net geoogst zeewier uit zee niet meteen de pan in kunt gooien.
Er is trouwens nóg een manier waarop zeewier kan worden gebruikt: als biomassa om energie te verkrijgen. Dat zou dan naast de wind, zon en heetwaterbronnen, nog één Griekse energiebron kunnen zijn.
Ik hoop dat niet alle jonge Grieken het land zullen verlaten, maar dat ze ook stil zullen staan bij de vele mogelijkheden die hun mooie land hun biedt en een kans wagen dit uit te buiten. Laten de succesvolle verhalen over een straatverkoper in Athene die uitgroeit tot eigenaar van de mooiste matrassenwinkel van New York en een Thaise jongen die als tiener miljonair werd door zeewiersnacks te verkopen, de Grieken stimuleren tot hoop op een snel herstel van hun economie.
En voor de toeristen die nu wegblijven uit Griekenland: ze doen zichzelf te kort door niet te komen. De naam Thalasso komt van de Griekse godin Thalassa, wat ook zee betekent: thalassa. Misschien dat er nu eventjes weinig geld is in Griekenland, maar zee, zon en zeewier is hier volop: de basis voor een heel gezonde vakantie, waarin u zelf uw eigen thalassotherapie kunt samenstellen.