Carnaval

Een van de schatten van Lesvos is het grote dorp Ayasos, dat zich tegen de Olympus heeft genesteld. Het dorp is eeuwenoud en ondanks dat het meerdere malen moest worden herbouwd na vernietigende bosbranden, heeft het dorp zijn authenticiteit behouden.

Wanneer je in het dorp arriveert waait een frisse bergwind je tegemoet, die in de herfst gemengd wordt met overrijp fruit zoals vijgen, druiven en appels. In de winter hangt er een zoet parfum van houtkachels. Het dorp is beroemd om zijn houtbewerkers, kantklossers en pottenbakkers. Hun producten zijn in talrijke kleine, overvolle winkels gepropt, naast duizenden iconen. Elk jaar rond 15 augustus verandert het dorp in een feestelijk pelgrimsoord, dankzij de beroemde Maria Kerk. Ayasos is gek op feestvieren, niet alleen op 15 augustus. In de lente is er een kersenfestival en in de herfst bezoeken duizenden mensen het dorp wegens het kastanjefestival. ’s Winters lijkt het dorp regelmatig op een Kerstkaart, dankzij een pak sneeuw. Maar het hoogtepunt van de winter is het carnaval.

In veel landen zoals Nederland betekent carnaval verkleden, drinken, zingen, hossen en socialiseren. Carnaval in Griekenland, en zeker in Ayasos, geeft ruim baan aan de mensen om te protesteren tegen alles wat hen dwarszit. In deze dagen verandert Ayasos in een dorp waar de satire regeert. In vroegere tijden zwierven de jongemannen dansend en zingend van café naar café in de hoop een meisje aan de haak te slaan. Maar nadat iemand in 1902, tijdens de Turkse bezetting, zichzelf verkleedde als Alexander de Grote om het nationalisme op te porren, kreeg carnaval een andere mening voor de dorpelingen en werd het nog populairder.

Wanneer je door de met klinkers belegde straatjes slentert, langs kleurige huizen en winkeltjes, zou je denken dat dit een oud dorp is vol met oude boeren. Molyvos mag dan het dorp zijn van schilders en schrijvers, Ayasos is het dorp van theater en traditionele muziek. Tijdens de Ottomaanse bezetting ontmoetten mannen elkaar in de winkel van de wapensmid, waar ze de kranten doornamen, toen vol met nieuws over Griekse vrijheidsstrijders, om over hun culturele en traditionele identiteit te discussiëren. Deze bijeenkomsten werden zo druk bezocht dat in 1894 het Agnosterion werd gesticht, een culturele organisatie die een bibliotheek opzette waar alle internationale Griekse kranten en tijdschriften ter inzage lagen. Natuurlijk school er een politieke reden achter deze culturele façade. Ayasos stuurde zestig vrijwilligers naar het Griekse leger toen dat op Kreta in opstand kwam tegen de Ottomaanse bezetters. Ook werd er geld ingezameld voor het Griekse leger dat meedeed in de Macedonische oorlog (1904 – 1908).

Nadat Lesvos was bevrijd van de Ottomanen in 1922, organiseerde het Agnosterion activiteiten zoals een gymclub en theaterproducties, waarvan het merendeel een satirisch karakter had. Tijdens de Duitse bezetting vormde het het hart van het verzet en probeerde het de moraal van de bevolking hoog te houden, door bijvoorbeeld een praalwagen voor de carnavalsoptocht te maken, die de bevrijding uitbeeldde. Tijdens de burgeroorlog zaten niet alle leden aan dezelfde kant en werd de organisatie opgeheven, om in 1952 weer in vol ornaat terug te komen. Ook nu organiseert het Agnosterion nog steeds theaterspelen, concerten en andere culturele evenementen.

Nu de ezels, die ooit de praalwagens door het dorp trokken, zijn vervangen door auto’s heeft het Agnosterion nog steeds een rol in de carnavalsactiviteiten met poëzie, theater en oude tradities, zoals mensen die zich zwart maken met houtskool.

Dit weekend is het wederom carnaval (de data van orthodox en katholiek carnaval en Pasen zijn drie op de vier jaar verschillend). Ayasos zal weer een groot openlucht theater worden, waarin alle Griekse problemen meedogenloos op de hak zullen worden genomen. Er zijn genoeg problemen in deze crisisdagen, dus ik denk dat men geen probleem zal hebben een onderwerp te kiezen. De Griekse straten zullen zich dit weekend vullen met Merkels en corrupte politici.

Toch zullen de carnavalsfeesten, net zoals vorig jaar, wat ingetogener zijn. Zoals in Molyvos, waar geen geld meer is voor een optocht. Carnaval eindigt op Schone Maandag, wanneer de vliegers worden opgelaten, die zullen proberen zo hoog mogelijk de hemel in te komen, net zoals veel stille schietgebedjes voor een beter leven, zodat men met carnaval weer kan terugkeren naar het hekelen van criminelen, corrupte monniken en sexy weerpresentatrices.