Waarom komt Sinterklaas eigenlijk uit Spanje gevaren? De bisschop van Myra, van wie wordt gezegd dat de Heilige Sint hem heeft ge-copycat, ligt volgens een heleboel mensen begraven in de Sint Nikolaas Basiliek in Bari, Italië. In zijn geboortestad Demre, in het hedendaagse Turkije, is nooit een crypte met zijn lichaam gevonden. Men zegt dat Italiaanse koopmannen ruim 700 jaar na zijn dood, rond 1087, zijn graf plunderden om zijn resten naar hun thuisland te brengen.
Tenminste, zo gaat het verhaal. Een verhaal dat nooit klaar is, dat zien we aan Sinterklaas’ helper Piet die weldra zijn zwarte roetmop-imago gaat verliezen.
Vorige maand werd onder de kerk van Demre een graf ontdekt waarvan men vermoedt dat daarin de echte beenderen van Nikolaas van Myra liggen, want het lijkt geheel ongeschonden. Hebben die Italiaanse kooplieden de wereld mooi tuk gehad!
Zover is het echter nog niet, want om het graf te bereiken moet er eerst nog een antiek mozaïekvloertje worden gelicht (het graf is met elektronische apparatuur gevonden), wat de nodige tijd zal kosten. Het kan natuurlijk ook een publiciteitsstunt zijn om wat toeristen naar Turkije te lokken, alhoewel ik persoonlijk niemand ken die Sinterklaas in Bari heeft bezocht. In Spanje trouwens ook niet, daar is zijn adres onbekend.
We weten allemaal wel dat de kerstman ergens in Lapland bij de Noordpool woont. Hier is zijn adres:
Santa Claus
Santa Claus Main Post Office
FI-96930 Arctic Circle
FINLAND
Waarom zo ver in de kou? Eigenlijk zou de kerstman óók in Turkije moeten wonen, niet ver van het vermeende graf van Sint Nikolaas, de bisschop van Myra; of in Amerika, hoeft-ie niet zo ver te reizen. Want Santa Claus is gewoon de Amerikaanse versie van de Nederlandse SinterKlaas, die pas eind december weer tijd heeft om de kinderen in Amerika blij te maken. De kerstman is dus een copycat van een copycat.
In Griekenland hebben noch Sinterklaas, noch de kerstman wat te zeggen, ook al probeert de laatste hier ook voet aan de grond te krijgen. Ze vereren echter wel de bisschop van Myra: Ayos Nikolaos. Maar geen Griek zal het in zijn hoofd halen om verkleed als die heilige man op feestjes te verschijnen. De bisschop van Myra is in veel culturen – zoals in de Nederlandse – bekend om zijn hulp aan kinderen; de Grieken hebben echter het verhaal omarmd waarin Nikolaos van Myra een stelletje zeelieden uit een storm redde, en zo werd hij hier de beschermheilige van de zeevaarders.
Zo’n heilige hebben we deze dagen hard nodig, nu de bootjes uit Turkije blijven aankomen en de winter met onstabiel weer op de stoep staat. Voor vluchtelingen heb je zelfs een aantal beschermheiligen, zoals Sint Alban en Sint Frances Xavier Cabrini, maar die zijn wel een beetje schimmig. Sint Cargo is de nieuwste heilige. Ook al komt hij uit de koker van het Duitse kunstduo Various & Gould en is hij nog niet bij de paus geweest voor een heiligverklaring, toch kan hij met zijn actuele daden een groot publiek aanspreken.
Ik weet niet of Lampedusa zijn graf claimt. Anders doen wij dat wel op Lesvos. Sinterklaas met zijn stoomboot kan dan mooi zijn overblijfselen overbrengen, dat fleurt Sint’s stoffige CV wat op. De crypte komt dan in kamp Moria, want daar is dringend een heilige nodig!