Lesvians tegen lesviennes

Over de naam Lesvos.

Deze week hebben 3 inwoners van het eiland een procedure gestart om de naam ‘Lesbian’ te verdedigen. Lesbian is de Engelse naam voor een inwoner van het eiland Lesvos, maar het is ook de Engelse naam voor lesbienne. De woordvoerder van het groepje, uitgever Dimitri Lambrou, heeft genoeg van het misbruik van de naam en probeert een ban te krijgen op de naam lesbian, die de ‘Homosexual and Lesbian Community of Greece’ in haar naam voert.

Je zou bijna denken dat dit een publiciteitsstunt is om Lesvos in het nieuws te krijgen. Want ga zo’n wereldwijd ingeburgerde naam maar eens onderuit proberen te halen. Meneer Dimitri Lambrou verklaart dat, wanneer hij de nationale slag wint om deze naam, hij internationaal gaat procederen. Dat kan lachen worden, want dan zal hij de hele lesbische wereld over zich heen krijgen, die nu toch al het oorlogspad ruikt nu de naam in Griekenland wordt aangevochten. Google meneer Dimitri Lambrou maar eens, en je zult zien hoe die vrouwen tekeer kunnen gaan! Meneer Lambrou moet straks nog een bodyguard inhuren, wil hij ongeschonden uit deze strijd komen.

Eigenlijk zou meneer Lambrou helemaal geen reden tot klagen moeten hebben. Ten eerste worden de inwoners van Lesvos in het Engels vaker Lesviotis of Lesvonians genoemd en ten tweede: dankzij het nieuwe Griekse alfabet, en wanneer je de vertalingsnormen aanhoudt, dan zou iemand uit Lesvos helemaal geen Lesbian zijn, maar een Lesvian. Net als het eiland zelf niet meer Lesbos heet, maar Lesvos. Want de tweede letter van het nieuwe Griekse alfabet (β) is geen beta meer, maar vita! Dat heb ik toch echt geleerd in mijn Griekse les.

Hoe vervelend dat ook is, het is een godsgeschenk voor het surfen op internet. Typ je Lesbos in, dan krijg je allerlei sites die alleen voor bepaalde vrouwen zijn bedoeld en niets met het eiland te maken hebben. Typ je echter Lesvos in, dan krijg je, indien je inderdaad op zoek bent naar informatie over het eiland Lesvos, de sites over het Griekse eiland Lesvos te zien.

Grieken hebben het sowieso hoog in de bol over namen geven. Kijk maar eens naar de politieke kwestie over de naam van FYROM (Former Yugoslavic Republic of Macedonia). De strijd tussen Griekenland en de Republiek van Macedonië (opgericht in 1993) over welke naam dit nieuwe land mag voeren, duurt al jaren.

Meneer Lambrou had ook wel eens mogen uitzoeken waarom het eiland Lesvos twee namen heeft. Er zijn veel Grieken die de naam Mytilini gebruiken, zoals de hoofdstad heeft. Ook op diverse kaarten staat het eiland regelmatig aangeduid als Mytilini, net zoals er in de oudheid gerefereerd werd aan Mytilini (Mitilene). De oplossing zou zijn dat het eiland gewoon officieel Mytilini zou heten. Dan zou je van alle heisa af zijn en dan zouden de inwoners van het eiland gewoon Mytileners heten.

Trouwens, niet alleen het eiland heeft twee namen, ook het stadje Molyvos. Dat heet in de Griekse volksmond Mythimna en die naam vind je ook op alle richtingaanwijzers langs de weg. Menige toerist zal wel eens tevergeefs naar de naam van Molyvos (Μολυβο) hebben gezocht…

Maar ook de lesviennes hebben geen gelijk. Die hebben zichzelf vernoemd naar het eiland waar de dichteres Sappho werd geboren. Volgens hen was Sappho een van de eerste lesviennes. Maar wanneer je goed naar alle studies kijkt die er over deze grote dichteres zijn gemaakt, dan zijn daar totaal geen bewijzen voor. De meeste verhalen over Sappho wijzen zelfs sterk in een andere richting: ze zou een dochter hebben gehad en uit liefde voor een man van een rots zijn gesprongen! Hoezo vrouwenliefde? Alleen omdat ze in haar gedichten niet alleen mannen verheerlijkte, maar ook vrouwen zoals de godin Afrodite?

Meneer Lambrou heeft in die zin gelijk dat de naam lesbian schadelijk kan zijn voor de inwoners van het eiland, omdat nog altijd een groot aantal buitenlanders denkt dat Lesvos alleen een eiland voor lesviennes is en het daarom mijden. Maar natuurlijk vind je op Lesvos voornamelijk ‘gewone’ toeristen.

Dus, meneer Lambrou, u zou de vertaalregels eens moeten raadplegen over het gebruik van de β (vita) en u zou eens moeten nagaan welke naam dit eiland officieel draagt.

Maar, dames lesviennes, jullie zouden ook eens beter over jullie naam moeten nadenken: niemand heeft ooit kunnen bewijzen dat Sappho de eerste van jullie club was (en waarom heten jullie niet sapphiennes?). Bovendien siert het jullie niet hoe jullie tekeergaan op internet. Zowel tegen die arme meneer Lambrou die toch maar een interessante discussie heeft gestart, als tegen dit mooie eiland waarnaar jullie vernoemd zijn.

Lezers, wees gewaarschuwd: mijd de naam Lesbos!