(Foto: Sophie Huijzer)
De grootste bierzuipers vind je in de Tsjechische republiek, gevolgd door Oostenrijk en Roemenië. Op een lijst van 65 landen waar het meeste bier wordt gedronken, komt Griekenland zelfs niet voor, terwijl bier drinken wel in de lift zit in het land van de blauwe zee en zijn goden.
De uitvinding van het bierbrouwen wordt toegeschreven aan de Soemeriërs in Mesopotamië, die een heuse biergodin hadden: Ninkasi. Al in hun heldendicht Gilgamesj (uit ca. 2100 v.Chr.) wordt het bier geroemd als een van de geneugten des levens. Vervolgens kwam de drank naar Egypte, waar bierbrouwen werd beschouwd als een gift van de goden. En ook in het land van de farao’s bestond een biergodin: Tenenit. Soms werden arbeiders zelfs in bier uitbetaald. Geen wonder dat toen Cleopatra belasting ging innen over het bier om haar oorlogen te financieren, ze een tandje minder populair werd.
Kennelijk waren de oude Grieken niet zo dol op dat blond schuimende goud, ook al vonden archeologen prehistorische bierbrouwerijen uit het bronzen tijdperk (3300 – 1200 v.Chr.) in Archontiko en Argissa (Noord-Griekenland). Misschien dat toen het bier via Egypte zijn weg vond naar Griekenland en het even een kortstondige hit was, maar al snel raakte het in de vergetelheid. Net zoals bij de Romeinen, die bier leerden drinken van de Grieken, maar een glas wijn toch lekkerder vonden.
En geef ze eens ongelijk: dat heel antieke bier was een soort zurige pap, gemaakt van gefermenteerd graan of brood en op smaak gebracht met kruiden en groenten. De dikke smurrie moest met een rietje worden opgeslorpt, omdat er nog delen van de ingrediënten in ronddreven. Zo wordt ook de uitvinding van een rietje aan de Soemeriërs toegeschreven.
In 1832 besteeg de Beierse koningszoon Otto de troon van Griekenland en bracht in zijn hofhouding bierbrouwer Fix mee, die meteen in Athene aan de slag ging om bier te brouwen: van dat heldere bier dat we nu kennen. Het bracht meer Grieken aan het bier drinken, en Fix bier is nu nog steeds actief op de Griekse biermarkt.
Bier wordt met water gebrouwen en de smaak van water wordt bepaald door heel wat mineralen, zodat water nergens hetzelfde is. Daarom is het op smaak brengen van het water een belangrijk aspect geworden van bierbrouwen.
Zo ook in de Sigri Brouwerij die begon als een nomadenbrouwerij, bier makend op andere eilanden met water dat daar voorhanden was. Sinds vorig jaar stroomt het bier uit de ketels van hun eigen brouwerij in Sigri, waarmee ze de eerste bierbrouwerij op Lesvos werden. Nu brouwen ze met water dat de geschiedenis van het eiland heeft omarmd. Want stel je voor: de grond rondom Sigri die door de oeroude bronnen van Paliochori wordt gevoed, is bezaaid met duizenden versteende bomen. Ooit stond het eiland vol met sequoia’s, waartussen prehistorische dieren hun jachtgronden hadden, zoals dinosaurussen, reusachtige herten en het slurfdier Deinotherium, een soort enorme, uitgerekte olifant.
Lesvos als een soort Jurassic Park. Nu herbergt het eiland het woestijnachtige Park met de Versteende Bomen: indrukwekkend, maar lang niet zo sensationeel als een tropisch woud met prehistorische dieren, waaronder die rare Deinotheria, wier botten ook her en der verankerd liggen in de aarde van westelijk Lesvos.
De Sigri Brouwerij verbindt het heden met het verleden: het begon met het blonde Nissiopi en het donkere Sedusa bier, allebei vernoemd naar eilandjes die de haven van Sigri beschermen tegen al te onstuimig weer en tegen ongewenste indringers. Agamemnon, met zijn vloot op weg naar Troje, verwisselde Nissiopi met Mythimna (Molyvos), en gaf zijn mannen opdracht om zo stil mogelijk het eiland te passeren zodat ze niet zouden worden opgemerkt. Daarom wordt Nissiopi ook wel ‘het stille eiland’ genoemd. Wanneer je een ‘Nissiopietje’ drinkt, val je ook wel een beetje stil wegens de pakkend frisse smaak, net zoals van het donkere Sedusa, dat de afbeelding van een fraaie, bier drinkende Medusa op het blikje heeft. Dat is voor een meer serieuze stemming.
Met de eigen microbrouwerij kwam een derde biertje: Bitter, een bier voor liefhebbers die van een subtiele, bittere afdronk houden. En nu is er een witbier bij: Witty. Terwijl de blikjes Bitter worden gesierd met een vrolijke tekening van de brouwers Christos en Irini , duikt het grappige Witty weer terug de Lesvoriaanse geschiedenis in met een tekening van het bierdrinkende slurfdier Deinotherium, met op de achtergrond een vuurspuwende vulkaan. De smaak van Witty is zoet en hoppig, heeft banaan en karamel in zijn rijke smakenpakket en het vleugje fris doet de zomer over de tong rollen. Perfect om even bij te komen van een bezoek aan het fraaie Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest.
(De brouwerij kan ook bezocht worden, liefst op afspraak: https://www.facebook.com/sigribrewerylesvos)