(Foto sportveld Molyvos van Sto Nisi)
Lesvos is geen eiland voor luie donders die alleen voor een strandvakantie komen. Behalve natuurlijk in de maanden juli en augustus wanneer er niet veel anders is te doen dan je op een bedje rond te wentelen in de zon aan het zwembad of aan zee. Maar wanneer de zon het eiland niet tot een op de hoogste stand draaiende oven heeft gemaakt, is Lesvos een bijzonder sportief eiland.
De enige sport die een beetje verantwoord is om te beoefenen in de hete zomermaanden, is zeilen. Daarvoor hebben we de Egeïsche regatta, die dit jaar in de laatste week van augustus langs Ayos Efstratios, Limnos en Lesvos zal zwieren en de zee weer tot een vrolijk feest met witte zeilen zal maken.
De zeilsport is echter niet heel populair op het eiland, net zomin als paardrijden of rotswanden beklimmen die beide slechts op kleine schaal gebeuren. Wielrennen is de laatste jaren wél uitgegroeid tot grote hoogten. Wanneer je een fiks deel van het eiland in één dag wil zien, kun je bijvoorbeeld meedoen aan het Lesvos Brevet, een meer dan 200 km lange race voor wielrenners. Maar dan moet je wel redelijk kunnen fietsen, want het is een uitputtingsslag.
Mountainbiken is nog populairder, misschien omdat Lesvos heel wat spannende tochten heeft te bieden die over modderige paadjes door bossen en langs berghellingen slingeren, en soms ook zigzaggend leiden over oude, smalle met keien geplaveide weggetjes, door slaperige dorpen. Het lijkt tegenwoordig wel of elk stadje of dorp op Lesvos – naast jaarlijkse festiviteiten rondom de plaatselijke beschermheilige – nu ook een wielerwedstrijd organiseert (soms ook hardloopwedstrijden). Fietsers maken overuren wanneer ze steeds meer weekenden de hort op zijn om dan weer hier en dan weer daar een nieuwe uitdaging aan te gaan. En zo is Lesvos met zijn fraaie natuur zomaar tot een fietsparadijs uitgegroeid*.
Lesvos heeft best wel wat sportmensen voortgebracht. Het merendeel is voetballer. De atleten zijn net geen handjevol. Konstantinos Kenteris is de bekendste. Hij verraste de wereld tijdens de Olympische Spelen van 2000 met een gouden plak voor 200 m hardlopen, maar verprutste zijn eer met een dopingschandaal tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004. De roeister Dimitra Kontou deed het beter door Europees en wereldkampioen te worden en brons te winnen tijdens de Olympische Spelen van 2024. De triatlete Irini Mouchou en de sprinter Dimitrios Regas zijn ook geen onbekenden in de internationale sportwereld.
Lekker rennen dwars door de natuur is een andere in opkomst zijnde bezigheid. Toch keurde de gemeente West-Lesvos de renovatie van het sportveld in Molyvos goed, dat nu een semi-olympisch veld is geworden. Alsof baanrennen zo populair is.
Het middeleeuwse dorp lijkt te worden belegerd door dit soort wanstaltige projecten, want (zo gaan de praatjes) bij de kleurkeuze voor de baan tussen terracotta en blauw werd voor de laatste gekozen, een kleur die pijn doet aan je ogen. De sportbaan valt nu net zo hard uit de toon in het landschap dat het dorp omringt, als het kale terrein van betaald parkeren dat vorig jaar werd geopend aan het begin van het dorp.
Hoeveel geld het de gemeente West-Lesvos en de regio Noord-Egeïsche eilanden heeft gekost, is mij niet bekend (noch wat er in diverse zakken is blijven steken). Maar het leek wel de verbouwing van de Akropolis, zoveel werkers waren daar jarenlang dagelijks verzameld. En maar roken, en maar nadenken en maar orders geven. De burgemeester van West-Lesvos meent met deze baan de Egeïsche Spelen voor 2026 in zijn zak te hebben. Geen idee wat dat zijn. Wel zijn er de Mediterraanse Spelen (Mediterranean Games), kleine Olympische Spelen die eens in de vier jaar worden georganiseerd voor landen rondom de Middellandse zee. In 2026 zullen duizenden sporters zich hiervoor naar Italië spoeden en niet naar Lesvos.
De vraag rijst dus, wie er op zo’n superkostbaar sportveld zat te wachten. Toeristen trek je er niet mee, de atletiekverenigingen van Lesvos zie ik er nauwelijks en de meeste hardlopers lopen liever door het bos. Egeïsche Spelen? Als ze al bestaan, vraag ik me af hoe Lesvos in de zomer duizenden atleten en hun publiek op het eiland kan ontvangen naast de toch al uitpuilende meuten toeristen. Dat is zoiets als het drie maanden onleefbaar maken van Den Haag voor een NAVO-top.
Misschien toch een idee voor wielrenners die, uitgekeken op de hobbelige natuur, het baanrennen eens willen uitproberen. Hoe dan ook, tegen de tijd dat de volgende Mediterrane Spelen zullen worden georganiseerd, in 2030, zal de baan allang weer aan vervanging toe zijn.
*Voor meer informatie over fietsenverhuur, fietstochten en -wedstrijden: Lesvos Ride Bike Shop, Perama