Pasen unlimited

Dit jaar (2015) vierde een deel van de wereld – laten we zeggen de meeste landen in West-Europa en andere christelijke landen – op 6 april Pasen en viert een ander deel – Oost-Europa en andere orthodoxe landen – Pasen op 13 april. Waarom? Omdat ook de leiders van de kerk, net zoals politici, zo koppig als een ezel kunnen zijn.

Allereerst vraag ik me af waarom Pasen altijd op een andere datum moet vallen: de betreffende zondag (gelukkig is het wél elk jaar op dezelfde dag) wordt elk jaar weer opnieuw uitgerekend via een ingewikkeld systeem waarbij de lente-equinox, de volle maan en de kalender worden gebruikt. Met de kalender gaat het al mis: de christelijke kerk gebruikt de gregoriaanse kalender, terwijl de orthodoxe kerk zich nog aan de juliaanse kalender houdt. Maar ook de Pesach en nisan spelen een rol in de berekeningen, waarbij Pasen bij de katholieke kerk weleens vóór Pesach kan vallen. Daar wil de orthodoxe kerk echter niets van weten, want Pasen kan onmogelijk vallen vóór de dagen van Jezus’ kruisiging en wederopstanding.

En zo vallen de ene en de andere Pasen slechts eenmaal in de vier jaar op dezelfde dag, ondanks de pogingen van de World Council of Churches om de twee kerken te doen besluiten Pasen op één en dezelfde datum te vieren. Sinds een vergadering in 1997 is er niets meer besloten, laat staan dat de kerken het eens werden over één vaste datum, zoals de tweede zondag in april.

Pasen is het grootste religieuze feest van Griekenland en na zo’n lange, koude winter verlangt iedereen ernaar het donkere jaargetijde de rug toe te keren: de warme maanden zijn niet ver weg meer. In de toeristische gebieden betekent het de start van het zomerseizoen.

Naar Lesvos komen niet alleen Grieken om hun familie op te zoeken, maar is de aprilmaand eveneens populair bij vogelspotters om rondvliegend grut te komen fotograferen en ook orchidologen weten steeds vaker het eiland te vinden om hun bloemetjes te spotten.

Vogelspotters menen dat er dit jaar veel minder trekvogels het eiland aandoen, omdat de temperatuur nog best wel op z’n winters uit de hoek kan komen. De eerste dappere toeristen hebben behoorlijk wat kou moeten lijden en zullen moeten begrijpen, dat de werkzaamheden om alles seizoensklaar te maken dit jaar zware vertraging hebben opgelopen, omdat de regen in de tuin werken onmogelijk maakte, net zoals de likken verf die hier en daar nodig zijn, nog niet zijn aangebracht wegens al het vocht.

Maar de zwaluwen – de traditionele lentebodes – zijn weer terug op het eiland en scheren al twitterend door de lucht, alsof ze nooit zijn weg geweest. Zij hebben het startschot gegeven voor het losbarsten van het voorjaar, want plotseling is de gehele natuur ontwaakt en heeft er een explosie aan bloemen plaatsgevonden.

Ook de orchideeënwereld is onvoorspelbaar. Terwijl die frivole bloemen zich maandenlang onder de grond koest hielden om geen kou te vatten, hebben ook zij nu besloten om massaal bovengronds te gaan en hun bloei in te zetten, geen rekening houdend met wanneer ze eigenlijk hun bloemen hadden moeten ontvouwen. Wie weet, houden ze zich aan eenzelfde ingewikkelde berekening als waar de kerken de datum van Pasen op baseren, want er is vooralsnog geen touw aan vast te knopen, waarom de ene orchidee later en de ander vroeger is dit jaar.

Voor bloemenliefhebbers, en zeker voor orchideeënjagers zou het prettig zijn als elke soort elk jaar rond dezelfde datum zou bloeien. Maar ja, de natuur luistert naar niemand, net zoals april doet wat hij wil. De katholieke en orthodoxe kerk gaan ook hun eigen gangetje, maar in tegenstelling tot de natuur zouden zij opnieuw afspraken met elkaar kunnen maken. Zou het niet fijn zijn wanneer ze die stijfkoppigheid opzij zouden zetten, zodat we elk jaar vaste paasdagen hebben en alle paasvierenden op één en dezelfde dag een feestje kunnen bouwen?

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!