Alkionides Dagen II

Vroeger schreef ik over de traditionele Kleine Zomer in januari, niet wetende dat dit de beroemde Alkionides Dagen zijn, of de Halcion Dagen. De Kleine Zomer is gewoon een nazomer, in het Engels Indian Summer genaamd. Wanneer de zomer geen zin heeft om afscheid te nemen, behoeft dat geen uitleg, de zomerse dagen in de winter zijn echter wel een mythe waard.

Alkyone, de dochter van de God van de wind Aeolus, trouwde geen godenzoon maar de aardse koning Keyx. Deze verdronk jammerlijk tijdens een storm en Alkyone was hier zo bedroefd over dat zij zich in de golven wierp en ook verdronk. De goden toonden hun medeleven en veranderden het liefdespaar in zeevogels (ijsvogels). Aeolus zorgde ervoor dat in januari de winterse winden zich twee weken koest hielden, zodat de vogels in alle rust een nest op de rotsen konden bouwen om daarin eieren te leggen.

De week van de Alkionides Dagen vinden plaats in januari of begin februari, wanneer het weer guur en koud behoort te zijn. Zoals ze dit jaar hebben plaatsgevonden in de eerste helft van januari. Of was het de tweede helft? Feit is dat deze winter de ene warme dag na de andere produceert. Het zijn er zoveel dat je ze geen uitlopers van de Alkionides Dagen meer kunt noemen.

Terwijl in de rest van Europa het water met bakken tegelijk uit de hemel valt, wordt op Lesvos elke aangekondigde regenbui weggehoond door de zon of een vrolijk windje. In heel Griekenland maakt men zich zorgen. Als deze winterse droogte zo doorgaat, zal op de Cycladen deze zomer water moeten worden aangevoerd per boot en zullen er in andere delen van Griekenland zeker dagen komen waarop het water enige tijd zal worden afgesloten.

Vooral de directeur van het Griekse energienet maakt zich zorgen. Hij wordt niet alleen geplaagd door een naderend watertekort dat elektriciteitscentrales misschien niet draaiende kan houden, maar hij zit ook met het probleem dat sinds 31 december jl. de Bulgaren 77% minder stroom leveren, omdat twee kerncentrales nabij Sofia door Europa zijn gesloten wegens onveilig functioneren.

Terwijl Griekenland zich verheugt op het stijgende aantal toeristen dat het land aandoet, krijgt deze energiedirecteur daar nachtmerries van. Hij heeft nu al uitgerekend dat hij in de piekperiodes van de komende zomer niet genoeg stroom kan leveren zodat we niet alleen met een watertekort komen te zitten, maar ook nog eens in het donker.

Grieken zijn een beetje wars van verandering en daarom zal er ook heel wat moeten gebeuren, willen ze hun ogen openen voor alternatieven. Als je op internet surft, sta je verbaasd over de mogelijkheden voor alternatieve energie.

Engeland bijvoorbeeld exporteerde in 2005 280.000 ton koolzaad waaruit alternatieve brandstof kan worden vervaardigd. Maar ook groenteafval kan voor biologische olie zorgen: Amerika produceert jaarlijks zo’n 11 biljoen groente-afval-olie, afkomstig van diepvries-, snackfabrieken en fastfood restaurants. Is dat ongezonde eten gelukkig nog ergens goed voor!

Nu is er deze maand wel door de Griekse regering het groene licht gegeven voor investeerders in zones met windenergie. Iedereen weet echter hoe het in Griekenland gaat: de realisatie hiervan zal nog heel wat voeten in de aarde hebben. Dat geldt ook voor Christos Zafiris van het project Hernieuwde Energie Bronnen. Hij heeft verklaard dat het dierlijke afval dat Griekenland per jaar produceert, genoeg is om enkele elektriciteitscentrales draaiende te houden. Hopelijk heeft de energiedirecteur dit artikel ook gelezen… Maar ik betwijfel ten zeerste of de Griekse boeren nu meteen al hun geitenkeutels gaan verzamelen en inschepen.

Griekenland heeft genoeg alternatieve energiebronnen. Het hete water dat op meerdere plaatsen in het land uit de grond opborrelt, olijfolie, lijnzaadvelden. Maar de mooiste uitvinding zou zijn de omzetting van plastic zakken in energie. Nog beter zelfs, een auto die op plastic zakken rijdt. Uitgerust met een zuigapparaat dat alle plastic zakken naar zich toe trekt, wanneer het door het vervuilde Griekse landschap rijdt. Griekenland heeft afval zat. Nu daar nog een economische bestemming voor vinden.